BİNBAY TV
0(530) 100 90 85
Kaptan Paşa, Piyalepaşa Blv. No:34385, 34290 Şişli/İstanbul
04-19-2021
2 Dk.
Prostat Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Şekil bakımından ve boyutsal olarak cevize benzeyen bir salgı bezidir. Üretra olarak adlandırılan, idrarın taşınmasını sağlayan idrar yolunun başlangıç kısmını saran salgı bezinin görevi, meniyi oluşturan sıvının yaklaşık %20’sini salgılamak ve spermin dışarı atılmasını sağlamaktır.

Prostat Taşı

Prostatın kanallarında kalan artık maddelerin kalsiyumla kaplanması ve sertleşerek taşa dönüşmesiyle prostat taşı oluşur. Prostat taşları böbrek taşları gibi kanal dışına çıkmaz ve ağrı yapmaz. Genel olarak belirti vermeyen bu durum ultrasonografi ile saptanabilir.

Prostat kanallarında oluşan taşların belirli düzeyde magnezyum ve kalsiyum alındığı takdirde parçalanması veya yok olması durumu söz konusudur. Parçalanmayan taşlar bulunduğu alanda kronik enfeksiyon olarak devam ederler. Ancak taş, prostat bezinin üstünü kapatırsa olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Prostat bezinde tahrişe sebep olan taşlar eğer ilaç tedavisine cevap vermezse ameliyat ile alınırlar.

Oluşan taş yeteri kadar büyükse üreteri tıkayarak hastada spazm denilen dayanılmaz ağrılara sebep olur. Ayrıca sık sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrarda kan gibi belirtileri de olur. Bu durum hasta için tehlike oluşturuyorsa lazerli ameliyat yöntemiyle hastaya tedavi uygulanır.

Ameliyat öncesinde yapılan tetkikler sonucunda taşın büyüklüğü ve rahatsızlığın hangi boyutta olduğu tespit edilerek gerekli tedavi uygulanır.

Ameliyat sonrasında kişi fiziksel aktivitelerini kontrol altına almalı ve ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca beslenme şekline dikkat etmelidir. Çok yağlı gıdalar tüketmemek ve protein ağırlıklı beslenilmesi tavsiye edilir. Ancak protein alınan gıdalara da dikkat edilmelidir. Örneğin kırmızı et çok fazla tercih edilmemelidir. Yumurta, süt, soya, tavuk, peynir gibi gıdalar hastalığın önlenmesinde etkilidir.

Prostat Taşı Tedavisi

Erkeklerde prostat taşlarının oluşumu çok yaygındır. Özellikle ileri yaşlarda görülen iyi huylu prostat büyümesi gibi prostat hastalıkları beraberinde prostat taşı oluşumuna da sebep olmaktadır. Küçük taşlar kendini belli etmediğinden belirli aralıklarla üroloji doktoruna muayene olunmalıdır.

Son yıllarda gelişmiş taş kırma teknolojileri sayesinde prostat taşı tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. 

Yorumlar ve Sorular