BİNBAY TV
0(530) 100 90 85
Kaptan Paşa, Piyalepaşa Blv. No:34385, 34290 Şişli/İstanbul
Robotik Cerrahi Prostat Kanseri Ameliyatı

Robotik cerrahi ile prostat kanseri ameliyatı prostat tedavisinde tercih edilen en başarılı cerrahi yöntemdir. Bu yöntemle hastaların tedavi ve iyileşme süresi hızlanmaktadır.

Prostat kanseri sebebi ile yapılan ameliyata radikal prostatektomi adı verilir. Radikal prostatektominin amacı kanserli prostat dokularının temizlenerek vücuttan dışarı atılmasıdır. 

Prostat Kanserinde Tanı Konurken Kullanılan En Güvenilir Yöntem: Prostat Füzyon Biyopsisi

Laparoskopik Prostat Kanseri Ameliyatı

Laparoskopik prostat ameliyatı (TUR) prosedürü olarak da bilinen prostatın transüretral rezeksiyonu, kanseri tedavi etmek için kullanılan en yaygın ve en eski cerrahi yöntemlerden birisidir. Günümüzde, ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahın tercihlerine ve hastanenin fiziki şartlarına bağlı olarak birçok klinikte halen uygulanmaktadır.

Bu prosedür iki şekilde yapılır; prostat dokusunu çıkarmak için bir neşter veya dokuyu çıkarmak için elektrikli bir tel halkası olan elektro-rezeksiyon kullanan “standart” prosedür.

Kapalı prostat ameliyatı penisten prostat bölgesine ulaşılarak yapılan bir ameliyattır. Bir kamera yardımı ile operasyon yapılan bölgenin görüntüsü monitöre aktarılır. Ameliyat monitörden takip edilir. Yolu tıkayan parçalar bu sefer parçalar halinde çıkarılır.

Robotik Cerrahi ile Prostat Kanseri Ameliyatı (Robotik Radikal Prostatektomi) Nasıl Yapılır?

Prostat kanseri ameliyatları bir robot yardımı ile yapılır. Ameliyatları yapan robotun 4 kolu bulunmaktadır. Bu 4 koldan birine 3 boyutlu bir görüntü alınmasını sağlayan kamera takılıdır. Geriye kalan 3 kola ise cerrahın ameliyat yapmasını sağlayacak makas gibi cerrahi ekipmanlar takılır.

Prostat kanseri ameliyatı için hastanın göbek bölgesine 8 milimetre ila 12 milimetre arasında değişen 4 adet kesi yapılır. Bu deliklerden robotik kamera ve cerrahi ekipmanlar gönderilir. Prostatın kanserli dokusu böylece dışarı alınır. Mesane ve idrar kanalı robot yardımı ile tekrar birbirlerine bağlanır.

Robotik Cerrahi ile Prostat Kanseri Ameliyatı Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Ameliyattan bir gün önce akşamüstü sizi hastaneye adınıza rezerve edilmiş tek kişilik odaya yatırıyoruz. Hastaneye yattığınızda anestezi doktorumuz sizin yapılmış olan tahlillerinizi görüyor ve ameliyat sonrası yoğun bakıma ihtiyacınız olup olmadığını belirliyor.

Ameliyat öncesinde stres yapmamanız için size ilaç tedavileri ve barsak temizliği yapılıyor. Saat gece 12’den sonra bir şey yiyip içmenize izin verilmiyor.

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Daha az kanama: Robotik cerrahi prostat kanseri ameliyatı sırasında hastanın karın bölgesi (batın) gaz ile şişirilir. Şişirilen karındaki gaz basıncından dolayı hastada daha az kanama olur.

Daha az ağrı: Hastalara uzun bir kesi yapılmadığı için hastaların ameliyat sonrası ağrıları olmaz ve hastalar çok kısa bir süre içinde günlük hayatlarına dönerler.

İdrar kaçırma: Robotik cerrahi ile ameliyat sonrası idrar kaçırma diğer yöntemlere göre çok daha az olur (%5) ve hastalar ameliyat sonrası daha erken dönemde idrarlarını tutmaya başlarlar.

Sonda süresi: Robotik radikal prostatektomide idrar yollarının idrar kesesi ile bağlantısı daha iyi yapıldığı için ameliyat sonrası sonda 5-6 gün içinde çıkartılır.

Cinsel yaşam: Diğer yöntemler ile karşılaştırıldığında, sertleşme fonksiyonları en iyi robotik cerrahi ile korunur. Böylece cinsel yaşama dönüş süreci çok daha hızlı olur.

Daha İyi Karserli Hücre Teşhisi: Robotik cerrahinin 3 boyutlu görüntüleme sistemi sayesinde kanserli hücreler çok daha net görüntülenir.

Robotik Cerrahi ile Prostat Ameliyatı Sonrası Süreç

Ertesi güne kadar herhangi bir şey yemek ya da içmek uygun bir durum olmadığı için hastalar damar yolu ile serumla beslenir. Ameliyattan sonraki gün hasta yürütülerek mide ve bağırsak hareketlerinde başlama sağlanır. Böylece hasta ağızdan beslenmeye de başlayabilir.

Önceleri sıvı gıdalar tüketerek yavaş yavaş katı besinlere geçebilirler. Ameliyat sonrası hastanın karnına yerleştirilmiş olan lastiğe benzeyen ve dren adı verilen materyal, karın içinde birikmiş olan sıvıların dışarı atılmasını sağlar.

Hastanın iyileşme durumuna bağlı olarak bu materyal 2 ya da 3 gün sonunda hastadan çıkarılır. Bu iyileşme süreci yaklaşık olarak 1 haftadır ve sonrasında hasta taburcu edilir.

Ameliyattan Sonra Hastayı Neler Bekliyor?

Ameliyattan hemen sonra genellikle hastayı yoğun bakım ünitemize alıp, yaklaşık 6-8 saat orada takip ediyoruz. Sonrasında hastayı servisteki tek kişilik odasına alıyoruz. Hasta odasına geldikten sonra sıvı almaya başlıyor.

Ameliyat sonrası 1. Gün sabahı hastanın barsak sesleri aktif hale gelmişse hastaya sulu gıdalar başlanıyor. Hastanın ağrısı olursa hastaya ağrı kesiciler veriliyor. (genellikle gerekmiyor) Hastalardan ayakta mümkün olduğunca fazla dolaşmalarını istiyoruz.

Hastalar bu günde genellikle normal beslenmeye geçmiş oluyorlar. Ameliyat sonrası 2. günde hastaların dreni alınıyor ve hastalarda herhangi bir komplikasyon yoksa hasta hastaneden taburcu ediliyor.

Yorumlar ve Sorular