Prostat iltihabı (prostatit) prostat bezi ve çevresindeki dokuların iltihaplanmasıyla ortaya çıkan klinik durumdur.
Genç hastalığı olarak bilinmektedir fakat her yaş grubundan erkekte görülebilir. Görülme sıklığı 20-49 yaş aralığında ve 70 yaş üzerinde daha fazladır.
Prostat iltihaplarının tamamı tedavi gerektirmez. Bazı tip iltihaplanmalarda tedaviye gerek duyulmayabilir.
Prostat İltihabı (Prostatit) Nasıl Oluşur?
Prostat iltihabı genellikle cinsel yolla geçen bakterilerin veya idrar yollarındaki bakterilerin prostata ulaşması ile oluşur.
Prostat bezinin iltihaplanmasının diğer nedenleri ise idrar yollarına yapılan tıbbi müdahaleler, kalın bağırsak veya makat bölgesinde oluşan iltihaplar veya kan yoluyla prostata gelen bakterilerin oluşturduğu iltihaplanmalardır.
Prostat İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Prostat iltihabı hastalarda, iltihabın etkilediği yere bağlı olarak, şu belirtileri gösterebilir.
- idrar yolu tıkanıklığı,
- sık idrara çıkma,
- idrar yaparken yanma,
- ateş,
- kas ağrısı,
- sertleşme sorunu,
- ağrılı boşalma,
- kasıklara ve makat bölgesine yayılan ağrı
Prostatit (Prostat İltihabı) Çeşitleri
Prostat iltihaplanması 4 farklı klinik formda görülebilir.
Akut Bakteriyel Prostatit: Diğer klinik durumlara göre daha gürültülü bir tablodur. Hastaların şikayetleri aniden başlar. Mikroplar vücuda yayılmıştır, ateş ve titreme görülmektedir. Tedavisi öncelikle damar yoluyla antibiyotik tedavisi ve sonrasında da 2-4 hafta süreyle ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Nadiren prostat dokusunda abse oluşabilmektedir, bu durumda abse cerrahi ile drene edilmelidir.
Kronik Bakteriyel Prostatit: Akut bakteriyel prostatite göre daha sık görülmektedir. İltihap prostat dokusunda sınırlıdır ve sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Tedavide ağızdan 4-8 hafta antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Yapılan idrar kültürü ve prostat masaj kültürlerinde bakteri üremesi olur.
Kronik Abakteriyel Prostatit ve Kronik Pelvik Ağrı Sendromu: Bu klinik durum kendi içerinde ikiye ayrılmaktadır. Prostat iltihabı hastalarının çoğu bu grupta yer almaktadır, aynı zamanda en karmaşık ve tedavisi en zor olan gruptur. Her iki tipte de Yapılan idrar kültürü ve prostat masaj kültürlerinde bakteri üremesi olmaz!!!
-
- Mikrop olmaksızın sadece iltihap hücrelerinin olduğu tip (inflamatuar tip): Bu hastalar antibiyotik tedavisinden fayda görebilirler.
- Mikrop ve iltihap hücresi olmadan pelvik bölgede ağrı olan tip (non-inflamatuar tip): Bu hastalar genellikle antibiyotik tedavisinden fayda görmez.
Bu hastalarda şikayetlere yönelik tedaviler yapılır. Antibiyotikler, anti-inflamatuvar ilaçlar, alfa bloker ilaçlardan hastalar fayda görebilir. Bu gruptaki hastalara alternatif tıp tedavileri ve akupunktur da denenmektedir.
Asemptomatik İnflamatuar Prostatit: Herhangi bir şikayet olmaksızın prostat sıvısı ve menide iltihap hücreleri ve bakterilerin bulunmasıdır. Bu hastaların normalde tedavisine gerek yoktur. Bu hastaların idrar yollarına veya prostatına yönelik girişim öncesi antibiyotik tedavisi gereklidir.
Prostatit Hastaları İçin Öneriler
- Ayakları sıcak tutmak,
- Soğuğa maruz kalmamak,
- Alkol ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak,
- Kabız kalmamak,
- Sıcak oturma banyosu gibi öneriler bu hastaların yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Prostatit Tedavisi
Prostatit tedavisinde iltihabın türüne göre bir tedavi seçeneği belirlenir.
Kronik prostatitlerde bakteriyel prostatit durumunda oral antibiyotik tedavisi uygulanır.
Tekrarlayan iltihaplanma durumlarında 6 aylık devamlılık gerektiren antibiyotik tedavisi alır. Oral tedavi sonuç vermediği zamanlarda damar yolu ile çeşitli ilaçlar uygulanır.
Antibiyotiklerin yanı sıra iltihap giderici ve ağrı kesici takviyeleri kullanılabilir.
Prostatit ilerlemiş ve idrar yolunda tıkanmalara neden oluyorsa cerrahi yöntem ile tedavi seçeneği değerlendirilir.
TUMT yani Transüretral Mikrodalga tedavisi ile ilerlemiş ve saldırgan prostatit tedavisi uygulanabilir. TUMT uygulamasında odaklanmış mikrodalga enerjisi ile prostatın büyümüş kısımları küçültülür.