BİNBAY TV
0(530) 100 90 85
Kaptan Paşa, Piyalepaşa Blv. No:34385, 34290 Şişli/İstanbul
04-19-2021
4 Dk.
Böbrek Kisti Ameliyatı

Böbrek kisti, böbrek yüzey tabakasındaki zayıflamaya bağlı oluşan lezyonlardır. Bu lezyonlar daha sonra idrar ile dolarak kist halini alır. Böbrek kistleri ultrasonografi yada radyolojik testler sonucunda teşhis edilir.

Böbrek kisti böbreğin böbreklerin her hangi bir yerinde oluşabilir. Kistler az sayıda ve iyi huylu yapıda iseler her hangi bir sorun teşkil etmeyebilirler. Ancak çok sayıda ve kötü huylu olan kistler böbrek yetmezliğine veya böbrek kanserine yol açabilmektedirler.

Kötü huylu kistlerin kansere dönme ihtimaline karşın hasta titizlikle takip edilmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.

Böbrek Kisti Belirtileri

Böbrek kistleri sıklıkla belirti göstermezler ve rastlantısal olarak teşhis edilirler. Nadir durumlarda büyük kistler çevre dokulara baskı yapar ve buna bağlı olarak ağrılar hissedilir.

Kistlerin sindirim sistemi organları üzerine uyguladığı baskı sonucu bulantı, kusma gibi belirtiler olabilr. Böbrek kistinde ek olarak enfeksiyon olması durumunda böbrek tarafında şiddetli ağrı, yüksek ateş ve halsizlik gibi yeni belirtiler görülebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları, idrarda kan görülmesi ve yan-böğür ağrısı böbrek kistinin belirtisi olabilir.

Bazı durumlarda hastanın böbreğindeki kistin çatlaması ile idrarda kan görülebilir. 

Böbrek kisti ile birlikte böbrekte taş oluşumu da görülebilen bir durumdur. Bu durum idrar yolunu tıkayabilir. Tedavi için cerrahi operasyon gerekebilir.

Böbrek Kisti Kimlerde Görülür?

Böbrek kisti her yaştan insanda görülebilir. Buna bebekler dahildir. Ancak yetişkinlerde (50+) görülme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. 

Tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan kişiler böbrek kisti bakımından risk altındadır. 

Böbrek kisti görülme ihtimali aile hikayesine de bağlı olabilir. Yani ailesinde böbrek kisti bulunan kişiler de risk altındadır.

Böbrek Kisti-Böbrek Kanseri İlişkisi

Her böbrek kisti kansere işaret etmez. Basit böbrek kistleri kanserleşmez.

Böbrek kanseri bazı hastalarda kendini böbrek kisti olarak göstermeye başlayabilir. Yani böbrek kistleri böbrek kanserinin işareti olabilir. 

Bazı hastalar do­ğuştan kiste yatkın olurlar. Bu kişilerde ailsek yatkınlık vardır. Bu tarz doğuştan kistlerin tehlikeli ve ek başka hastalığa kapı açacak nitelikte olduğu bilinir. 

Bazı böbrek kistleri sonradan kanserleşebilir. Bunun tespiti için Bosniak sınıflaması denen bir sınıflandırma yapılır.

Tip 1: Böbrek kistinin çeperleri keskin biçinde düzgün ve incedir. Kist tek parça haldedir. Kanser riski yoktur.

Tip 2: Kist içinde baloncuklar şeklinde odacıklar bulunur. Kist çeperi incedir ve kireçlenmeler görülür. Kanser riski yoktur.

Tip 3: Kistin içinde kireçlenme görülür. Kanser riski vardır. Teşhis edildiğinde parçalanarak alınması gerekir.

Tip 4: Kistin içinde kanserleşem vardır. Teşhis edildiğinde cerrahi ile alınması gerekir.

Böbrek Kisti Tanı ve Tedavisi

Böbrek kisti tanısı radyolojik tarama yöntemleri ile konur. Sıklıkla rastlantısal olarak teşhis edilirler. Hasta başka amaçlar girdiği ultrasonografi (USG), bilgisayarlı tomografi (BT) yada manyetik rezonans (MRG) görüntülemeleri sonuçlarından böbrek kisti ile karşılaşır.

Kistin büyüyerek baskı yapmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekmez. Çoğunluğu kendiliğinden geçer. Ancak büyümüş ve çevre organlara baskı yapmış kistlerin dekortikasyonu yani duvarının yırtılarak içinin boşaltılması gerekir. 

Tedavide içi boşaltılan kist keseciğine ilaç enjektesi yöntemi ile tekrar büyümeleri engellenir. Güncel tedavi yöntemi olaraksa laparoskopik cerrahi ile kistin eksizyonu yöntemi tercih edilir.

Böbrek kistinde uygulanan tedaviler:

Delme-Kist boşaltım: Ultrasonografi eşliğinde kistin içi iğne ile boşaltılarak içine yeniden kist oluşumunu engelleyecek ilaçlar verilir.

Cerrahi ile alma: Büyük ve semptomatik kiste cerrahi tedavi gerekebilir. Laparaskopik olarak gerçekleştirilen cerrahi ile kist alınır. Laparoskopide hastanını vücudunda bir kaç küçük delik açılır ve kamera ile girilerek kist alınır.

Hastanın Takibi

Doğuştan böbrek kisti olan hastalarda aile üyeleri de kist bakımından takip edilmelidir. Bu hastalarda akraba evliliği yapılmaması önerilir. Doğuştan kisti kişilerin kanser riski taşıması nedeni ile takipleri oldukça önemlidir.

Kistin tedavisi ve sonrasındaki takip süreci hastalığın derecesine ve hastanın genel sağlık durumuna göre şekillendirilir.

Yorumlar ve Sorular
Mehmet Yalçınkaya
2 yıl önce
Hocam hayırlı geceler hocam benim sol böbreğimde ultrason çekildim 94 milim kist var bu kist nasıl alınabilir iğne ile mi cerrahi operasyonla mı alınır bu kist neden oluşabilir İki haftadan beri ağrı yapıyor Ben de aynı zamanda prostat de var bu hastalıktan kurtulmanın yolu nedir hocam Teşekkür ederim
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
2 yıl önce
Böbrekte görülen kist ile ilgili hangi tedavinin seçileceği tanı testleri sonucu ile belirlenir. Bu konuda yol gösterebilmemiz için randevu almanızı tedaviye gelmenizi tavsiye ederiz.
ÖMER CAN
3 yıl önce
hocam sol böbrekte 14cm kist mevcut tedavi süreci ne olur.
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Böbrek kistinde tedavi süreci planlaması her hasta için farklılık gösterebilir. Detaylı bilgi için randevu alarak muayeneye gelmenizi tavsiye ederim.
Mahmut
3 yıl önce
Hocam merhabalar ben polikistik böbrek hastasıyım şuan herhangi bir fonksiyon bozukluğu yok en büyüğü sağda 20 mm iki böbrekte de çok sayıda kist var bunları delme boşaltma işlemiyle yok edebilirmiyiz ?
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Merhaba Mahmut Bey, işlemi gerçekleştirebiliriz. Ancak böbreklerinizde herhangi bir fonksiyon kaybı yoksa bu işlemi yapmanın size bir faydası olmayacaktır.
Fatma
3 yıl önce
Merhaba hocam ben şubat ayında ameliyat oldum böbreğimdeki kisti aldılar açık ameliyat oldum. 12m büyüklüğündeydi kist ama bir aydır ağrılarım oluyor. belimde ağrı başladı sırtım ağrıyor karnımda şişlik var acaba neden oluyor?
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Geçmiş olsun Fatma hanım. Açık ameliyat sonrasında ağrı hissi görülmesi beklenen bir durumdur. Ağrılarınız şiddetlenirse ameliyatınızı gerçekleştiren cerrah ile görüşmenizi öneririm.
SALİH SARIKAYA
3 yıl önce
Hocam merhabalar, ultrasona girdim, sağ böbreğimde 9 cm, sol böbreğimde 6 cm kist tespit edildi, sağ böğrümün úzerine yatamíyorum, dönmekte zorlanıyorum, hafif sağ yanımda şişlik var, ne önerirsiniz?vereceğiniz bilgiler için teşekkür eder, saygılarımı sunarım, sağolun
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Merhaba. Şişlik olduğu için ileri tetkik bir tomografi ve muayene gerekmektedir. Muayene için iletişim numaramızdan randevu alabilirsiniz.
SÜLEYMAN
3 yıl önce
MERHBALAR HOCAM ANNEMİN BÖBREGİNDE 10 MM KİTLE VAR HASTANEYE GİTTİGİMİZDE BÖBREGİN ALINACAGINI SÖYLEDİLER BUNUN BASKA Bİ YOLU YOK MU
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Geçmiş olsun Süleyman bey. Hastanın muayenesini yapmadan ve raporlarını görmeden bir şey söylemek mümkün değil.
Ahmet
2 yıl önce
Süleyman bey aynı dert bende de var sağ bobrekde 7 cm boyutunda kisthidatik var dokdorlar böbreğin yarısi alınması gerektigini söylüyorlar acaba siz bı çözüm yolu bulabildinizmi
Okan
3 yıl önce
57 yaşında erkek şahıs sağ böbrek 17x17 mm tip 3 kist var ayrıca sol böbrek bu sebeple küçülmüş bulunduğum ilde iki profesör Diğer böbrek problemli olduğu için ameliyata yanaşmadılar takip gerekli denildi ameliyat yapar mısınız ayrıca tekrar nükseder mi
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Geçmiş olsun Okan bey. Ameliyatınız başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Ameliyat sonrasında kist tekrarı olmaz yani nüksetmez.
Selma
3 yıl önce
Hıcam mrb yiğenin(6)kits ameliyatı oldu. Ameliyat 10 saat sürdü. 10 gündür hasyanede, şimdi de bağırsak yapışması sorunu var ne yapmalıyız hocam
Cevapla
Muzaffer
3 yıl önce
Sağ böbrekte 20 mm sol 15 nasıl kist alınır
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Böbrek kistlerinin takibi önerilir, eğer aldırmak isterseniz laparoskopik yöntemle çıkartılabilirler.
aleyna
3 yıl önce
sağ böbrek 17x14 mm sol böbrek7x6 mm nasıl tedavi edilir
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Öncelikle, kistler özel filmler çekilerek incelenir. Eğer basit kist olduğu düşünülürse kistler sadece takip edilir. Tedavi seçenekleri gözden geçirilmeden önce kistin tanılaması doğru şekilde yapılmalıdır.
Hilal cosgun
3 yıl önce
Böbrek kisti tedavisi bitkisel yollarla tedavi edilebilir mi acaba? Edilirse hangi bitkilerle olabilir
Cevapla
Prof. Dr. Murat Binbay
3 yıl önce
Merhaba Hilal Hanım. Böbrek kisti tedavisinde her hasta özelinde ve böbrekteki kistin durumu göz önüne alınarak tedavi seçenekleri sunulabilir. Modern tıp teknikleri dışındaki alternatif tıp olarak adlandırılan yöntemleri hastalarımıza tavsiye etmiyoruz. Uygun bir tarih için randevu alarak muayeneye gelmenizi ve hastalığınızın tedavisi hakkında bu şekilde bir yöntem tercih etmenizi öneriyoruz.
Necdet
3 yıl önce
Öncelikle sağ böbreğimde 2 cm. kist var. banka emeklisiyim. ttb ölçüleri dahilinde kapalı ameliyat olabilir miyim?
Cevapla