Yapay mesane mesane kanseri tedavisinde hastanın mesanesi çıkarıldıktan sonra yerine hastanın kendi ince bağırsağından yeni bir mesane yapılması prosedürüdür.
Mesane kanseri ameliyatı yani sistektomi ile kanserli mesane alındığında hastanın idrar atımını sağlamak için bir mesaneye ihtiyacı olur. Bu mesane yapma işlemi uzman doktorlar tarafından hastanın kendi bağırsağından alınan parça ile gerçekleştirilir.
Yapay Mesane Nedir?
İdrar kesesi (mesane) kanserinin bazı türlerinde kanserin tek tedavisi mesanenin çıkarılması seçeneği olmaktadır. Çıkarılan mesanenin yerine bağırsaktan mesane yapımı yöntemi ile yeni bir mesane yapılmaktadır.
Mesane kanseri eğer mesane kas tabakasına etki ederse, ya da kas tabakasına çok yaklaşmış çok sayıda büyük tümörler varsa kanserin metastaz yapma ihtimali çok yüksektir. Hastanın hayatı için bu son derece tehlikeli bir durumdur. Bu durumun tedavisi ürolojide “Radikal Sistektomi” olarak bilinen mesane, prostat, meni keseleri ve büyük damarların etrafındaki lenf dokularının çıkarıldığı ameliyattır.
Yapay Mesane Yapımı
Bağırsaktan yeni, mesane yapılırken 50 cm uzunluğunda bağırsaklardan bir parça alınır. Alınan bu parça şekil ve fonksiyonlarının mesaneye benzemesi ve görevlerini yerine getirebilmesi için kendi üzerinde birkaç defa katlanarak küre şekline getirilmektedir.
Bu sayede iç hacmi idrarı depolayabilmesi amacıyla genişletilmiş olur. Küre şekline getirilmiş olan bu yapay mesanenin bir ucuna iki üreter bağlanır. Diğer ucu ise dış idrar yoluna bağlanmaktadır.
Yapay Mesanenin Avantajları
Bağırsaktan yapılan yapay mesane bir çok avantaj sağlamaktadır. Sistektomi sonrasında uygulanan bazı tedavi seçenekleri arasında yapay mesane yapımı en sık tercih edilen yöntemler arasındadır.
- Sosyal olarak kabul edilebilirdir.
- Ameliyat sonrası dönemde kanserin tekrar görülme olasılığı torba takılan yöntemde %11,2 iken bağırsaktan yapılan yapay mesane yönteminde %2,8 civarındadır.
- Yapay mesanenin herhangi bir ömrü yoktur. Hasta hayatına devam ettiği sürece yapay mesane ile ilgili hiçbir problem yaşamaz.
Mesane Çıkartıldıktan Sonra Hastalar İdrarını Nasıl Yapar?
Ürolojide bu soruna çözüm olarak birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en sık kullanılan yöntem “İLEAL KONDUİT” denilen iki üreteri 12-15 cm’lik ince bir bağırsak parçasının bir ucuna bağlayıp, bağırsak parçasının diğer ucunun da karın cildine bağlandığı yöntemdir. Bu bağırsak parçasına üreterlerden gelen idrar, hastanın cildine yapışan bir torbaya dolar ev bu torba doldukça hastalar torbayı boşaltırlar. Ortalama olarak 2-3 günde bir bu cilde yapışan torbanın değiştirilmesi gerekmektedir.
Kullanılan bu eski yönteme alternatif olarak bir tedavi türü bulunmuştur. Bu yöntem ülkemizde de aktif olarak son 12-13 senedir kullanılan “ORTOTOPİK MESANE” olarak adlandırılan yapay mesane yapımı yöntemidir. Bu yöntemde ince yada kalın bağırsak veya her ikisi birden kullanılabilmektedir.